Ponedeljek
29. April
ob 18.00
Ravne na Koroškem
Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika - Ravne na Koroškem

MEDNARODNI DAN JAZZA

POŠTNA ZNAMKA Z JAZZOVSKIM MOTIVOM OB MEDNARODNEM DNEVU JAZZA

Letos ob Mednarodnem dnevu jazza, ki ga vsako leto obeležujemo 30. aprila, Jazz Ravne, Koroško filatelistično društvo z oblikovalcem Borutom Bončino in slikar Stojan Brezočnik predstavljajo poštno znamko, ki v središče zanimanja postavlja jazzovsko glasbo. Gre za projekt, ki presega dosedanje delovanje filatelističnih društev, saj znamke z logotipom Mednarodnega dneva jazza doslej ni bilo najti nikjer v svetu. V Ameriki sicer tovrstne izdaje obstajajo, medtem ko drugje ne. Tudi v Sloveniji je doslej izšla le ena, in sicer ob petdesetletnici Jazz festivala Ljubljana.

Vendar poštna znamka predstavlja le del jazzovsko obarvanega filatelističnega sklopa, pod katerega so snovatelji zvrstili še razglednico, kuverto, dotisk na kuverto in poštni žig. Sama grafika, uporabljena za poštno znamko, ki vključuje še logotip Jazz Raven in Mednarodnega dneva jazza, prikazuje strune, padajoče z neba, pod njimi pa stojijo stilizirani ljudje, medtem ko dotisk na kuverto ohranja povezanost z glasbo že samo zaradi svoje oblike in uporabljenega materiala. Namesto na klasično podlogo, je motiv namreč jedkan na zgoščenko, združuje pa glasbenike in poslušalce.

Medtem ko bo poštna znamka izšla v omejeni nakladi tisoč izvodov, bo razglednice mogoče dotisniti, kajti osrednja zamisel je, da bi se nastopajoči v okviru abonmajskega cikla Jazz Ravne in Festivala slovenskega jazza nanje podpisovali, s čimer bi poskrbeli za rariteto, saj številni glasbeniki v točno določeni zasedbi nastopijo le nekajkrat, pogosto prav na Ravnah na Koroškem, ki so v zadnjem desetletju postale eno pomembnejših jazzovskih središč v tem delu Evrope.

Izid filatelističnega sklopa bo v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, Na gradu 1, Ravne na Koroškem, v ponedeljek, 29. aprila 2019, ob 18. uri. Celoten dogodek zaokrožujejo še koncert Filipa Dihpola (alt rog) in Oskarja Kolarja (bas), ter tematski razstavi z grafikami Stojana Brezočnika in fotografijami Nike Hölcl Praper. Na pošti Ravne na Koroškem bo na mednarodni dan jazza, v torek, 30. aprila 2019, na voljo tudi ustrezen poštni žig.
KONTAKT: Robi Jamnik, JazzRavne@gmail.com, 031 629 914


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio