Ponedeljek
27. November
ob 18.00
Galerija Janez Boljka - Gornji trg 16, Ljubljana

NADŽI AL ALI: UMETNOST UPORA, razstava karikatur

Otvoritev razstave: 27. november ob 18. uri
Dogodek “Palestina v sliki in načrtna političnost podobe”: 4. december ob 18.00

Vstop prost!


Razstavo izbranih karikatur bosta odprla palestinski pesnik iz Sirije Mohamed Abdul Monaem, ki je pred vojno pobegnil v Slovenijo, in palestinski novinar in mirovni aktivist Fareed Taamallah. Sledila bo projekcija kratkega filma o umetniku Nadžiju al Aliju, ki ga je režirala Rawan Damen, ob koncu pa še manjša pogostitev.

4. decembra ob 18. uri bo v okviru razstave potekal dogodek “Palestina v sliki in načrtna političnost podobe”. Pogovor z ilustratorko Samiro Kentrić in fotografom Joštom Frankom bo povezovala novinarka Kristina Božič.

Nadži Al Ali (1938-1987) velja za najbolj prominentnega palestinskega ali celo arabskega političnega karikaturista. Odraščal je v begunskem taborišču v Libanonu, saj je leta 1948 z družino postal eden od 750.000 beguncev, ki so bili z nastankom Izraela izgnani iz Palestine. Njegova satirična dela, teh je več kot 40.000, se napajajo iz bridkih izkušenj palestinskih beguncev. Zaznamuje jih ostra kritika palestinske, arabske in izraelske politike. Nadžijev najbolj znan lik Handala, ki je v karikaturah upodobljen kot mlad opazovalec dogodkov in predstavlja 10-letnega avtorja v begunstvu, je postal simbol palestinskega kljubovanja. S svojo drzno kritiko si je pridobil številne oboževalce, a tudi veliko nevarnih sovražnikov. 22. julija 1987 je bil pred stavbo kuvajtskega časopisa al-Qabas v Londonu ustreljen v vrat, pet tednov kasneje pa je umrl v bolnišnici.Za svoje delo je prejel številne nagrade, pred vhodom v begunsko taborišče Ain al-Hilweh, kjer je odraščal, pa so mu postavili spomenik.

Razstavo pripravljamo v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev v okviru Kulturne ambasade Palestina.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio