Ponedeljek
19. September
ob 18.00
Galerija Janez Boljka - Gornji trg 16, Ljubljana

OTVORITEV FOTOGRAFSKE RAZSTAVE: PODOBE IZ PALESTINE

Razstava obeležuje nekdanje in sodobne palestinske fotografe in fotografinje. Vsak od njih se je soočal oziroma se še sooča s številnimi izzivi.

Zgodnji palestinski fotografi in fotografinje večinoma niso bili priznani zunaj Palestine, saj so evropski fotografi in fotografinje prihajali v regijo, da bi fotografirali Sveto deželo za zahodni trg. Veliko domačih fotografov in fotografinj je delalo za American Colony Studio, ki je vodil politiko, da avtorjev ali avtoric fotografij ni priznaval. Enako velja za kasnejše obdobje, po letu 1948, ko je bila ustanovljena UNRWA (Agencija ZN za palestinske begunce). Fotografski arhiv agencije ZN v večini primerov zato ne navaja imen fotografov ali fotografinj.

Leta 1948 so sionistične sile sistematično plenile in uničevale arhive palestinskih fotografov in fotografinj, da bi izbrisale dokaze obstoja palestinskega naroda. Enako se je ponovilo leta 1967. Nekaj arhivov je, predvsem po zaslugi družinskih članov fotografov in fotografinj, še vedno dostopnih.

Na otvoritvi bo z nami palestinski fotograf Ashraf Dowani. Po uradnem delu sledi manjša pogostitev.

Razstava bo na ogled do 19. novembra 2022.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio