Sreda
14. Julij
ob 20.30
Atrij ZRC SAZU - Ljubljana

SAŠA DEJANOVIĆ: ŠPANSKA KITARSKA GLASBA SKOZI STOLETJA (Bosna in Hercegovina)

Saša Dejanović, kitara


Spored:

J. S. Bach (1685–1750)
Fuga v g-molu, BWV 1000

Manuel de Falla (1876–1946)
Poklon grobnici Clauda Debussyja

Francisco Tárrega (1852– 1909)
Marieta
Adelita

Isaac Albeniz (1860–1909)
Španska suita, op. 47
I. Granada

Joaquin Malats (1872–1912)
Vtisi Španije
II. Španska serenada

Enrique Granados (1867– 1916)
12 španskih plesov
V. Andaluza

Isaac Albeniz (1860–1909)
Suita Španija, op. 165
II. Tango

Francisco Tárrega (1852–1909)
Capricho Árabe

Fernando Sor (1778–1839)
Etuda v e-molu, št. 22, op.60
Etuda v h-molu, št. 22, op. 35
Etuda v D-duru, št 15, op. 44
Etuda v d-molu, št. 9, op.60
Etuda v h-molu, št. 20, op.60
Etuda v e-molu, št. 11, op.6
Uvod, tema in variacije na temo »O cara armonia« iz Mozartove opere Čarobna piščal, op. 9

Isaac Albeniz (1860–1909)
Španska suita, op. 47
V. Asturias
III. Sevilla


Saša Dejanović se je klasično kitaro začel učiti v rojstni Banjaluki. Študij je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Sarajevu in Zagrebu ter na Glasbeni akademiji v Zagrebu v razredu prof. Darka Petrinjaka. Že pri devetnajstih letih je na številnih kitarskih tekmovanjih prejel več pomembnih nagrad, kar mu je omogočilo izobraževanje na Akademiji Internazionale Superiore di Musica v Italiji pri priznanem pedagogu Angelu Gilardinu. Študij je kot štipendist Sklada za mlade glasbenike Koncertne direkcije Zagreb končal na znameniti Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu. Njegova umetniška pot se je nadaljevala z nastopi v slovitih koncertnih dvoranah v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Španiji, na Češkem, Norveškem, Japonskem in v ZDA ter državah Južne Amerike. Povsod je bil deležen odličnega odziva tako občinstva kot stroke, nekateri glasbeni poznavalci ga celo štejejo med naslednike legendarnih španskih kitaristov Andresa Segovie in Narcisa Yepesa. Njegov repertoar obsega številna dela različnih skladateljev in je slogovno izredno razvejan. Saša Dejanović snema za številne radijske in televizijske hiše na Hrvaškem, v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Med njegove največje dosežke sodi zgoščenka s priredbami za kitaro celotnega opusa za lutnjo J. S. Bacha. Uspešni kitarist bo na tokratnem koncertu predstavil kitarski opus španskih skladateljev 19. in 20. stoletja, posebnost tega programa pa je, da je izvajalec stara glasbila, ki bodo zazvenela pod njegovimi prsti, sam restavriral in jim na ta način vrnil življenje.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Atrij ZRC SAZU. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Obiščite nas le, če ste zdravi.


V sodelovanju s:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio