Sobota
31. Avgust
ob 22.00
Noči v stari Ljubljani
Stari trg - Ljubljana

SENTIDO (Slovenija)

Urška Centa, ples, palmas
Mitja Obed, ples, palmas
Primož Fleischman, altovski saksofon, flavta
Tomaž Pačnik, klavir
Nino Mureškič, tolkala


Večer muzikalnega in koreografirano plesnega čara flamenka, ob nekaj etno-jazzovskih poudarkih.


Sentido je glasbeno-plesni projekt, ki povezuje vidnejše slovenske ustvarjalce flamenka. Podajajo se onkraj tradicionalnih oblik žanra in posegajo po elementih drugih glasbenih kultur, po njihovih živopisnih ritmikah in inštrumentih, in prek njih – na temeljih osebno svobodnega osebnega izraza – razvijajo občutek za prenos preteklih tradicij v sodobni čas in okolje. Tradicionalno vlogo kitare, značilne za flamenko, tako prevzame klavir, cajónu pa se pridružuje širok spekter tolkal in elektronike, s katerimi plesalca stopata v dialog.

Tomaž Pačnik je že dolgo uveljavljen tako na slovenski kot tudi mednarodni etno-jazz sceni. Je ustanovitelj glasbene zasedbe Jazoo, ki predvsem v tujini neprekinjeno deluje že 22 let in je posnela šest avtorskih albumov. Znanje je pridobival na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani, kmalu pa je začel dobivati številne ponudbe za sodelovanje z različnimi glasbeniki in skupinami (Jadranka Juras, Vlado Kreslin idr.)

Nino Mureškič je glasbenik in tolkalec, ki je v več kot petindvajsetih letih delovanja koncertiral z najrazličnejšimi umetniki z vsega sveta ter s številnimi posnel plošče in zgoščenke. Posnel je tudi prvi slovenski avtorski album z glasbo na okvirnem bobnu (frame drum) – NinoManas. Afriške bobnarske umetnosti se je začel učiti pri gvinejskem mojstru Mamadyu Keiti. Študij je nadaljeval v New Yorku pri mojstru Glenu Velezu (okvirni boben, riq, bendir, kandžira). Leta 2005 je nadgradil znanje še s študijem indijske ritmične teorije pri Panditu Surešu Talvalkarju (Mumbaj).

Urška Centa je ena najvidnejših slovenskih plesalk flamenka. Ustvarja raznovrstne plesno-glasbene projekte (Noches de tablao, Deblas, Sacai itd.), ki prepletajo flamenko z jazzom, etno glasbo in drugimi modernejšimi umetniškimi smernicami. Svoje znanje je pridobivala na svetovno znani akademiji flamenka Amor de Dios, Višjem centru za študij flamenka UFlamenco v Madridu ter na Akademiji za ples v Ljubljani.

Mitja Obed je plesalec flamenka, ki že leta deluje v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer velja za enega prvih plesnih pedagogov flamenka. Ustvarja celovečerne plesne predstave (Upogib, Box itn.) in sodeluje z različnimi zasedbami doma in v tujini (CoraViento, Flamencoraneo itn.).


Vstop prost.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio