Četrtek
29. Avgust
ob 20.30
Noči v stari Ljubljani
Stari trg - Ljubljana

SHAUN FERGUSON (Kanada)

Shaun Fergusonvokal, kitara
Julien Breaukontrabas
Marie-Andrée Gaudetviolina


Večer avtorskih kompozicij kitarista in skladatelja, ki raziskuje širok nabor žanrov in sodobnih folk praks ter jih odpira v eterično, svobodno zvočnost.


Kitarist in skladatelj Shaun Ferguson je doma iz kanadske province Novi Brunswick. Ustvarja moderno, svobodno, »nadzemeljsko« instrumentalno glasbo. Poslušalce navdušuje s karizmatično osebnostjo in glasbenim elanom. Komponirati je začel kot samouk in si pridobil veščino odkrivanja zvokov, ki so odmev njegovih umetniških zamisli. Poleg kitare se je ob sodelovanju z drugimi glasbeniki naučil igrati več instrumentov, od violončela in kontrabasa (ter drugih godal) do tolkal. Posebno rad se loteva projektov, ki združujejo poezijo, vizualno umetnost, ples in glasbo. Nekatere Fergusonove skladbe so v zadnjem desetletju obšle ves svet. Najširša javnost je lahko spoznala njegovo glasbo v dokumentarnih filmih in oddajah, predvajanih v Kanadi, ZDA, Veliki Britaniji, na Danskem, v Avstraliji, Španiji, Franciji, Južni Koreji, Hongkongu, na Japonskem itn.

Umetniški talent Juliena Breauja se je razvijal v družini glasbenikov iz kanadskega Novega Brunswicka. Kontrabasist se je šolal na Kolidžu Bowdoin v Brunswicku v ameriški zvezni državi Maine. Z glasbeniško vsestranskostjo prehaja od jazza k dediščinski glasbi in od klasike k elektroniki. V teoriji, kompoziciji in izvajanju se je izpopolnjeval pri kontrabasistu Victorju Wootnu v Nashvillu. Med zasedbami in glasbeniki, ob katerih smo ga lahko slišali doslej, omenimo La Virée, Aboiteau, La belle Amenchure, Prenez-Garde, La Trappe, Mathieu D’astou, LeCouteur in Nathalie Renault, s katero je v nekaj letih nastopil več kot stokrat.

Tudi Marie-Andrée Gaudet prihaja iz Novega Brunswicka (Kanada). Igrala je s profesionalnimi simfoničnimi orkestri, kot so Estuary Symphony Orchestra, Quebec Symphony Orchestra, Nova Scotia Symphony Orchestra in New Brunswick Symphony Orchestra, pa tudi z nekaj univerzitetnimi simfoničnimi orkestri. Več let je kot violinistka sodelovala pri produkciji dokumentarnih filmov Nacionalnega filmskega sklada ter v različnih gledaliških predstavah. Je članica številnih kanadskih in mednarodnih zasedb, ki jih muzikalno bogati s svojim klasičnim violinističnim znanjem in z osebno noto. V zadnjem desetletju je nastopala po vsej Evropi, Severni in Južni Ameriki ter Afriki.

Stran skupine


Vstop prost.


                

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio