Petek
30. Junij
ob 20.30
STARI TRG - LJUBLJANA
Stari trg - Ljubljana

SUB-LIME

Tomaž Gajšt, trobenta
Lenart Krečič, tenor saksofon
Tadej Kampl, bas
Kristijan Krajnčan, bobni

Dogodek zaradi napovedanega slabega vremena odpade.


Tomaž Gajšt  je začel igrati trobento pri desetih letih. Po končani srednji šoli v Mariboru je svojo glasbeno pot nadaljeval na Univerzi v Gradcu v razredu mag. Eduarda Holnthanerja. Magisterij je končal na isti šoli v razredu Jima Rotondija.
V času študija je začel igrati v mnogih zasedbah: trio z Lindo Oh, Holy Jazzus, Marko Črnčec kvintet in v orkestrih kot so HGM Jazz Orchestra Zagreb (dirigent Sigi Feigl), European Colours Jazz Orchestra 2010, Žiga Murko’s 13, The Fool Cool Jazz Orchestra, KUG Jazz Orchestra, Essen Chamber Orchestra feat. Carla Bley, Steve Swallow in Uri Caine.
Z igranjem v vseh teh zasedbah je imel možnost igrati z največjimi imeni glasbe: Peter Erskine, Jim McNeely, Bob Brookmeyer, Derrick Gardener, Jason Palmer, Jose Armando Gola, John Hollenbeck, Michael P. Mossman, Andreas Haderer, John Thomas, Reggie Workman… Učil se je tudi na raznih mojstrskih tečajih, ob glasbenikih kot so Eric Vloeimans, Jimmy Owens, Michael Mossman, Rex Richardson, Andy Haderer, John Thomas itd.


Lenart Krečič, rojen 1982 Ljubljani, je začel svoj glasbeni študij pri svojih sedmih letih z igranjem klavirja pri profesorici Andreji Počivavšek. Ob vpisu v gimnazijo je začel igrati saksofon. Po dveh letih študija saksofona je bil že sprejet na Srednjo glasbeno in baletno šolo na oddelek za jazz in sodobno glasbo, kjer je s pohvalo maturiral leta 2002. Med študijem na SGBŠ je začel tudi sodelovati s slovenskimi in mednarodnimi glasbeniki v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Hrvaški in Srbiji.
Ko se je leta 2002 udeležil poletne šole Jazzinty v Novem mestu ga je tamkajšnji mentor, legendarni Coltraneov basist Reggie Workman povabil na študij Jazz glasbe na The New School for Jazz and Contemporary Music, kamor se je vpisal jeseni 2003. Na šoli je študiral z mnogimi svetovno znanimi glasbeniki: Billy Harper, Reggie Workman, Buster Williams, Junior Mance, Jane Ira Bloom, Charles Tolliver, Ahmed Abdoulah, Andrew Cyrille, Joe Chambers, John Purcell, Mark Turner, George Garzone in Bobby Sanabria. Med študijem pa je tudi javno nastopal z glasbeniki: Reggie Workman, Jason Hwang, Chico Freeman, Wynard Harper, Junior Mance, Awery Sharp, Benny Powell, Joe Chambers, Billy Harper, Cecil Bridgewater, Gerry Hemingway, Yayoi Ikawa, Keyon Harrold, Matthew Garrison, Keith Carlock, David Gilmore, Jeff “Tain” Watts, Candido, Sonny Fortune, E.J. Strickland, Kevin Jones, Francis Mbappe, Tyshawn Sorey, Jamire Williams, Diane Moser, Howard Johnson, in Boris Kozlov. Postal je tudi redni član skupin: FM Tribe pod vodstvom dolgoletnega basista Manu Dibanga Francisa Mbappeja in Tenth World Kevina Jonesa. Prav tako pa je tudi snemal z glasbeniki v ZDA: Reggie Workman, Gerry Hemingway, Bobby Sanabria, Jamire Williams in Adam Jackson. Med študijem se je vsako poletje vračal tudi v Slovenijo, kjer je sodeloval s slovenskimi in mednarodnimi glasbeniki: Renato Chicco, Peter Mihelič, Drago Gajo, Primož Grašič, Igor Bezget, Gašper Bertoncelj, Kolja Gjoni, Dušan Novakov, Marko Djordjević, Milan Nikolić, Michael Erian, Klemens Marktl, Andrea Lombardini in Anton Feinig.
Maja 2007 je kot eden treh najboljših študentov diplomiral s pohvalo na New School University in bil sprejet na magistrski program jazz glasbe na New York University, kjer je jeseni 2007 začel študij s svetovno znanimi glasbeniki: Chris Potter, Joe Lovano, Don Friedman, John Scofield, Tony Moreno, Jim McNeely, and Jean-Michel Pilc. Postal pa je tudi izredni profesor saksofona na New York University za čas magistrskega študija.
Maja 2009 je zaključil magisterij na New York University in svoje glasbeno sodelovanje s slovenskimi in tujimi umetniki okrepil. Nastopil je na Jubilejnem 50. Ljubljanskem Jazz festivalu z legendarnim Reggiejem Workmanom, leta 2010 je izdal svojo prvo plošlo “Chain of Sounds” s posebnim gostom svetovno znanim saksofonistom Chrisom Potterjem.
Po vrnitvi v Slovenijo leta 2011 je začel aktivneje glasbeno ustvarjati in sodelovati po Evropi, gostuje kot gost solist v Big Band RTV Slovenija ter nastopa po znanih Jazz klubih ter festivalih v Sloveniji, Avstriji, italiji in na Hrvaškem. Sodeluje pa tudi z Ameriškimi glasbeniki. Maja lani je posnel ploščo Ode To Heroes s Thano Alexo in znamenitim Antoniom Sanchezom v New Yorku. Posnel pa je tudi duo ploščo Almost Blue z izvrstnim New Yorškim pianistom slovenskega rodu Petrom Miheličem, ki izide letos.
Trenutno zaključuje študij fizike na Univerzi v Ljubljani, privatno poučuje saksofon, improvizacijo, teorijo, ter aranžiranje, pa tudi matematiko in fiziko. Postal pa je tudi redni član Momento Cigano pod vodstvom kitarista Tea Collorija in Veselino Jazz Project-a, ki ga vodi priznan hrvaški basist Luka Veselinović.

Tadej Kampl je eden najboljših slovenskih basistov. Diplomiral je na Celovškem konservatoriju pri prof. Uli Langhtalerju. Obiskoval je City college v New Yorku, ZDA.  Dodatno izobraževanje je pridobival pri mojstrih kot so Denis Irwin in Matthew Garrison, kasneje pa se je učil tudi pri Guru Pandit Suresh Talwalkarju v Pune, Indija.


Kristijan Krajnčan (r. 1986) je prvo polovico svojega življenja posvetil violončelu in klasični glasbi, drugo polovico pa bobnom, improvizaciji in jazzu. Je tudi režiser, skladatelj in še kaj – po končani srednji glasbeni šoli na obeh instrumentih se je preselil na Nizozemsko in tam diplomiral iz jazzovskih bobnov na konservatoriju v Groningenu ter magistriral iz filmske glasbe na konservatoriju v Amsterdamu.

Kljub svoji mladosti je koncertiral v več kot petindvajsetih državah (v Evropi, ZDA, Aziji, Afriki, Indoneziji in bližnjem Vzhodu), napisal glasbo za dva celovečerca in devet kratkih filmov, posnel sedemindvajset plošč, ter za svoje ustvarjanje prejel številne nagrade.
“DrummingCellist” je njegov prvi solo projekt, v katerem igra avtorsko glasbo ter svoje interpretacije klasičnih skladateljev, kot sta J.S. Bach in Arvo Part. “Definitivno je to moj največji glasbeni izziv” pravi Krajnčan, “Ne samo zato, ker na odru igram in menjavam oba inštrumenta, ampak predvsem zaradi različnosti obeh svetov.” Združevanje nasprotujočih si idej pa ga zanima že od nekdaj, saj pravi da zanj “v svojem notranjem bistvu ni razlike med J.S. Bachom in afriško glasbo.”

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio