Petek
27. Julij
ob 20.30
Slovenska filharmonija - Ljubljana

SVETOVNI MLADINSKI ORKESTER ZOLTÁNA KODÁLYJA (Madžarska)

Dirigent: Tamás Vásáry
Asistent dirigenta: Zoltán Bolyky
Ivana Damjanov, klavir


Spored:

Manuel de Falla (1876‒1946), Trirogeljnik

Franz Liszt (1811‒1886), Koncert za klavir in orkester št. 1 v Es-duru, S. 124

Zoltán Kodály (1882‒1967), Suita Háry János


Vstop prost. Prevzem brezplačnih vstopnic na Imagu Sloveniae (Gornji trg 16, 1000 Ljubljana) od ponedeljka, 23.7., do četrtka, 26.7. med 10:00 in 17:00, v petek, 27.7. med 10:00 in 13:00 ter eno uro pred koncertom v Slovenski filharmoniji. Število mest je omejeno.


Svetovni mladinski orkester Zoltána Kodályja je projektno orkestrsko telo v sklopu Poletne akademije za mlade glasbenike, ki jo že osemnajst let organizira Fakulteta za glasbo Univerze v Debrecenu. Poletni tečaji privabljajo na debrecenski univerzitetni kampus talentirane glasbenike s celega sveta. Orkester, ki povezuje predstavnike okoli šestnajstih narodnosti, se po končanih pripravah predstavi na turnejah po Madžarski in v tujini. V zadnjih letih je nastopil med drugim v Milanu, na festivalu v Bellaggiu ob Comskem jezeru, v Unescovem centru v Parizu, v koncertni dvorani Slovaškega radia v Bratislavi, v Galanti (Slovaška), na Akademiji uprizoritvenih umetnosti v Pragi in v Haydnovi dvorani Esterházyjevega dvorca v avstrijskem Eisenstadtu.

Umetniški vodja in dirigent orkestra je legendarni Tamás Vásáry. V Debrecenu rojeni umetnik je kot koncertni pianist debitiral pri osmih letih, pri štirinajstih pa je zmagal na prvem tekmovanju Franza Liszta. Študiral je na budimpeški Akademiji Franza Liszta, kjer je pozneje postal asistent Zoltána Kodályja. Leta 1956 je emigriral iz Madžarske v Švico in razvil briljantno pianistično kariero. Znameniti so njegovi posnetki (predvsem romantičnega repertoarja) za založbo Deutsche Grammophon. Uveljavil se je tudi kot dirigent. Med letoma 1979 in 1982 je skupaj z Ivánom Fischerjem umetniško vodil komorni orkester Northern Sinfonia, zatem je bil glavni dirigent komornega orkestra Bournemouth Sinfonietta. Dirigiral je še številnim drugim britanskim orkestrom, kot pianist in dirigent pa je redno gostoval v ZDA in drugod. Od leta 1993 do 2004 je vodil Simfonični orkester madžarskega radia.

Tamás Vásáry je prejemnik najvišjih madžarskih nagrad in odlikovanj, med drugim Kossuthove nagrade, častnega križa reda za zasluge republike Madžarske, zlate nagrade (podeljuje jo madžarski predsednik) ter odličja reda Cruciferi Sancti Stephani Regis. Dodelili so mu tudi naziv narodni umetnik Madžarske.

Pianistka Ivana Damjanov je študentka drugega letnika Akademije umetnosti v Novem Sadu. Izpopolnjevala se je pri znanih pianistih, kot so Kemal Gekić, Natalija Trull, Svetlana Bogino, Aleksandar Serdar in Jacques Rouvier. Klavir je začela igrati pri štirih letih, od šestega leta naprej pa se je izobraževala na Glasbeni šoli Josif Marinković v Zrenjaninu, kjer je zaključila tudi srednješolsko stopnjo in maturirala. Osvojila je številne najvišje nagrade, med drugim na mednarodnem tekmovanju v Zagrebu (2006), na devetem klavirskem tekmovanju EPTA, mednarodnem tekmovanju v italijanski Gorici in na tekmovanju Nikolaja Rubinsteina v Parizu. Leta 2017 je na prestižnem mednarodnem tekmovanju na Malti prejela tretjo nagrado, na tekmovanju v San Donà di Piave v Italiji pa prvo nagrado, posebno nagrado žirije in nagrado občinstva. Ponaša se z že več kot štiridesetimi prvimi nagradami, pa tudi s posebno Vásáryjevo nagrado, ki jo je prejela na mednarodnem klavirskem tekmovanju mesta Vigo (v španski Galiciji).

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio