Nedelja
04. September
ob 21.30
La Corte, Mole - Ancona, Italija

tAMAN

Metod Banko, vokal
Jelena Ždrale, vokal, violina
Luka Ropret, akustična kitara
Nino de Gleria, kontrabas
Marjan Stanić, bobni


Bend, ki vzdihuje s pravo mero etno punka; bend, ki mu uspeva balkanski patos interpretirati z urbano strastjo. Petčlanska zasedba s hipnotičnim ženskim dvojcem na čelu tradicionalna ljubezenska hrepenenja sevdalink, ki so preživele stoletja v zgolj vokalnih interpretacijah, drzno spakira v etno jazz aranžma, ki na odru pred publiko popolnoma uide izpod nadzora. Po žilah vrhunskih glasbenikov se pretaka DNK balkanskega polotoka, muzika drvi brez predaha, melanholične bosanske in makedonske melodije dobijo bolj optimističen in divji ritem, občinstvo pa se temu ne more upreti.

Prvi zametki ansambla so se zarisali leta 1995 v begunskem centru v Ljubljani, ker pa je glasba razvedrilo, zdravilo in lepilo, je po dvajsetih letih dozorel čas, da v zasedbi svoje moči združijo sami izkušeni in uveljavljeni glasbeniki in glasbenice. Leta 2016 je skupina tAman izdala prvenec, ki je v trenutku osvojil občinstvo. Taman vsega! Tak popolnoma svež odnos do tradicionalnih melodij zmorejo vzpostaviti le glasbeniki s širokim glasbenim spektrom in bogatimi izkušnjami. To je pravi podalpski sevdah s pravo mero etno punka.

tAman so koncertirali na odrih mednarodnega etno festivala Druga godba, na deskah Cankarjevega doma, na Metelkovi, na mednarodnem festivalu Noči v stari Ljubljani, JEFF festivalu v Kopru, na Prazniku glasbe … Prav tako bend ni izpustil nobene priložnosti za dobro muziciranje na svojih popotovanjih po Balkanu.

Zakaj tAman? Zato, ker je besedica aman v skoraj vsaki sevdalinki in je način ljubezenskega vzdihovanja, taman pa pomeni pravo mero nečesa.


V sodelovanju z

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio