Petek
07. Julij
ob 20.30
STARI TRG - LJUBLJANA
Stari trg - Ljubljana

TRIO SANCHEZ-LUMPERT-WIENING (Španija, Slovenija, Nemčija)

Javier Moreno Sanchez, kontrabas
Igor Lumpert, saksofon
Mareike Wiening, klavir in bobni

Vstop prost!


Progresivni tenorski saksofonist in skladatelj Igor Lumpert je močno očaral newyorško džezovsko sceno, odkar se je leta 2000 iz rojstne Slovenije, na povabilo enega najboljših jazzovskih basistov, Reggieja Workmana preselil v New York in začel s študijem na New School Universityju. Mentorji so že zgodaj prepoznali potencial mladega talentiranega saksofonista, tako so Lumperta izbrali v univerzitetni ansambel najboljših študentov, ki je igral ob podelitvi nagrade Beacons in Jazz Wayneu Shorterju.

Nastopil je že z mnogimi jazz legendami kot so Reggie Workman, John Abercrombie in Chico Hamilton. Njegova glasba predstavlja edinstveno zlitje jazza, vzhodnoevropske ter klasične glasbe. Poleg glasbene kariere Lumpert tudi poučuje na mojstrskih in improvizacijskih tečajih širom Evrope in ZDA.


Javier Moreno Sanchez, rojen leta 1976 v Španiji, je skladatelj in kontrabasist, ki je od malih nog čutil močan prvinski nagon po ustvarjanju glasbe, kot nekaj bistvenega za njegovo življenje. Po zaključku klasične glasbene izobrazbe v Madridu se je preselil na Nizozemsko, z namenom, da bi se udeležil najboljšega jazz programa v Evropi, na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Diplomiral je na konservatoriju Koninjlijk (Nizozemska) in magistriral iz jazza na  New Yorškem University Steinhardt (ZDA). V zadnjih štirih letih je prebival v Rimu, New Yorku, Madridu in Buenos Airesu, kjer je nastopal in krepil svojo glasbeno občutljivost, ter učiteljsko in skladateljsko profesionalno pot v sodobni glasbi, flamencu, jazzu in kreativni glasbi poleg ostalih umetniških področjih kot so gledališče in vizualne umetnosti.


Mareike Wiening je pri petih letih začela peti, igrati klavir ter flavto in po nekaj letih odkrila jazz. Mareike je odkrila svojo strast do bobnanja pri petnajstih letih, kar jo je napotilo na študij jazza na University of Performing Arts, Mannheim, v Nemčiji in na izmenjavo na Rytmik Musikkonservatory (Copenhagen, Danska) leta 2010. Med bivanjem v  Copenhagnu, je Mareike študirala z Jonasom Johansnom, Djangom Batesom, Kresten Osgood in Marilyn Mazur in v New Yorku študirala pri Tony Morenu, Stefon Harrisu, Kenny Wernerju, Dave Pietru in mnogih drugih.

V Mannheimu, se je Mareike učila pri prof. Michael Küttnerju pri komer je tudi diplomirala leta 2011 in magistrirala leta 2014. Izven njene formalne jazzovske izobrazbe je zmagala nekaj pomembnih tekmovanj tako v jazzovskem kot v klasičnem žanru. Mareike je bila članica German Youth Jazz Orchestra (Bundesjugendjazzorchester- BuJazzO) in članica švicarskega nagrajenega ansambla „Generations 2010“ pod vodstvom Adrian Mearsa. Aprila 2011 je ansambel „Generations 2010“ posnel CD, ki je bil izdan pri Montreux-Jazz založbi TCB. Igrala je na nekaj studijskih albumih, naprimer Johannes Ludwig Quintett feat. Johannes Enders (Nagel&Heyer Records), Christoph Neuhaus Quintett (Unit Records). Kot študentka je bila izbrana za predstavnico univerze v Manheimu na IASJ Meeting 2011 v brazilskem Sao Paulu, katerega umetniški vodja je bil Dave Liebman.

Mareike je kulturna nagrajenka njenega domačega mesta Herzogenaurach, kot tudi bavarske pokrajine Erlangen- Höchstadt v Nemčiji. Leta 2012, se je preselila v New York City po prejetju DAAD štipendije v Nemčiji za dve leti.


Embajada Liubliana_AECID

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio