Petek
22. Julij
ob 19.00
Cjase da Int - Cercivento, Italija

TRIO TEMPESTOSO

Andraž Golob, klarinet
Urban Megušar, violončelo
Sanja Mlinarič, harmonika


Spored:

Igor Stravinski (1882–1971), Suita Pulcinella, K034b
aranžma za klarinet, čelo in harmoniko Tria Tempestoso
Maurice Ravel (1875–1937), Suita Moja mati gos
aranžma za klarinet, čelo in harmoniko Tria Tempestoso
Guillaume Connesson (1970), Disco-Toccata za klarinet in violončelo
Astor Piazzolla (1921–1992), Le Grand Tango
aranžma za klarinet, čelo in harmoniko Tria Tempestoso


Člani Tria Tempestoso so letos (2022) prejeli nagrado Dwighta in Ursule Mamlok za svoje interpretacije sodobne glasbe, ki predstavljajo »edinstveno zvočno doživetje«. Koncert nagrajencev bo junija 2022 v berlinskem Konzerthausu. Poleg tega so bili leta 2019 razglašeni za zmagovalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu. Žirija enega najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo, ki poteka vsaka tri leta (med častnimi pokrovitelji je tudi sir András Schiff), je zapisala, da »s svojim vznemirljivim nastopom združujejo glasbeno tradicijo z duhom sedanjosti in nakazujejo smer prihodnosti«. Vsi trije mladi slovenski glasbeniki se sijajno uveljavljajo tudi samostojno; še posebej naj izpostavimo dosežek Andraža Goloba, ki je po dvoletni akademski poziciji v orkestru Dunajskih filharmonikov oktobra 2021 postal član znamenitega orkestra Berlinskih filharmonikov. Člani tria so sicer vsi študirali na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, trenutno pa v Berlinu študirajo komorno igro na Visoki šoli za glasbo Hannsa Eislerja v razredu Martina Spangenberga. Skupaj muzicirajo od leta 2017 pod mentorstvom mednarodno priznanega umetnika Janneja Rättyäja. Dodatno se izobražujejo pri renomiranih glasbenikih, kot so Gerald Pachinger, Julian Arp in Martin Rainer. Koncertirajo širom Evrope, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in Češkem ter v Sloveniji. Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot tudi skrbno izbrane priredbe oziroma aranžmaje, v katerih se izrazi na trenutke skoraj orkestralen zven nevsakdanje konstelacije klarineta, čela in harmonike.

Hvaležni so za podporo Mesta Gradec, Fundacije Fromm Univerze Harvard ter Sklada RVW.

Novega solo bas klarinetista orkestra Berlinske filharmonije Andraža Goloba je od nekdaj navduševala pripovedna moč orkestralne glasbe. S tem ne misli zgolj na programsko glasbo, ki ima zgodbo ali naslov, ki se nanaša na določeno kompozicijo – globji pomen je moč najti v vsaki kompoziciji, pa naj bo ta napisana za solista, orkester ali komorno zasedbo. Na ta način se mu zdi posebej pomembno publiki približati tudi sodobno glasbo. Med letoma 2019 in 2021 je zasedal mesto akademista v orkestru Dunajske filharmonije. Poleg Orkestra Dunajske filharmonije pa je nastopal že z Dunajsko državno opero, Nürnberškimi simfoniki, Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja in graškimi filharmoniki; pod vodstvom svetovno priznanih dirigentov: John Williams, Daniel Harding, Christian Thielemann, Zubin Mehta, Christoph von Dohnanyi, Christoph Eschenbach, Semyon Bychkov in drugih. Leta 2018 se je kot solist predstavil na festivalu Mecklenburg-Pomorenje, kjer je z Norddeutsche Philharmonie Rostock izvedel Mozartov koncert za klarinet in orkester. Je zmagovalec več tekmovanj: Edmund Horwath 2021 (nagrada podeljena najboljšemu pihalcu akademije Dunajskih filharmonikov), Boris Pergamenščikov, Val Tidone, TEMSIG … Andraž je v Gradcu študiral najprej pri profesorju Bertramu Eggru, nato pa v razredu Geralda Pachingerja.

Violončelist Urban Megušar je čelist, improvizator in komorni glasbenik. Čeprav izhaja iz tradicije klasične glasbe, je trenutno aktiven na področju sodobne glasbe, proste improvizacije, jazza in folk glasbe. S svojim drznim karakterjem in radovednostjo Urban skozi svoje igranje raziskuje nešteto izraznih možnosti, ki mu jih ponuja njegov instrument. Kot član zasedbe Trio Tempestoso je zmagovalec tekmovanja za sodobno glasbo Boris Pergamenschikow. Leta 2018 je izdal album z zasedbo Subconscious.Rituals, s folk Triom Lumi pa so album izdali januarja 2021. Nastopil je na različnih festivalih, kot so: Steierisches Kammermusik Festival, Festival Ljubljana, Mooste Folk Festival, Floating Castle Festival, Jazz Ljubljana Festival, Jazz Cerkno, Jazzinty, Bled Festival in sodeloval z Imagom Sloveniae. Od leta 2017 Urban sodeluje s češko gledališko skupino Divadlo Continuo, kjer soustvarja predstavo Poledne. Sodeluje tudi pri različnih projektih inštituta .abeceda (Inštitut za raziskave umetnosti, kritične misli in filozofijo): Mladi raziskovalci I., Studio 8, .abeceda in .abeceda ansambel za novo glasbo. Urban je pričel z igranjem čela v Glasbeni šoli Škofja Loka pri Špeli Krmelj, kasneje se je šolal na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri Karmen Pečar Koritnik. V letu 2021 je z odliko zaključil dodiplomski študij čela na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Juliana Arpa. Trenutno je študent komorne igre na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler Berlin v razredu Martina Spangenberga.

Akordeonistka Sanja Mlinarič združuje svoje navdušenje nad avtentičnim glasbenim izražanjem z najrazličnejšimi možnostmi sooblikovanja zvoka, ki ga ponuja komorna glasba. Od tod izhaja tudi njena ideja o ustanovitvi tria, ki je sedaj znan pod imenom Trio Tempestoso. Je prejemnica najvišjih nagrad na mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji, Italiji in Nemčiji. Je tudi absolutna zmagovalka in prejemnica nagrade Anguissola Scotti na tekmovanju Val Tidone v Italiji leta 2019. ​​Nastopila je na festivalih, kot so Festival Ljubljana, Unerhörte Musik (Nemčija), Du Vert a L’infini (Francija), Nei suoni dei Luoghi (Italija), Carniarmonie (Italija), in sodelovala z Glasbeno mladino Slovenije in Imagom Sloveniae ter snemala za avstrijski radio Ö1 in Radio Slovenija. ​Sanja je študirala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Janneta Rättyäja, trenutno pa študira komorno igro na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu v razredu Martina Spangenberga.


V sodelovanju z

Nedelja
13. Marec
ob 18.00
Bela dvorana Gradu Rače – Rače

TRIO TEMPESTOSO

Andraž Golob, klarinet
Urban Megušar, violončelo
Sanja Mlinarič, harmonika


Spored:

Jukka Tiensuu (1948-), Plus IV (1991)

Jean-Philippe Rameau (1683-1764), Pieces de Clavecin en Concerts
Cinquieme Concert
I. La Forqueray (Rameau)

Vito Žuraj (1979-), Ai Marmi za solo violončelo
II. La Cupis (Rameau)

Uroš Rojko (1954-), Tango No. 2 za solo harmoniko
III. La Marais (Rameau)

Guillaume Connesson (1970-), Disco Toccata za klarinet in violončelo

Maurice Ravel (1875-1937), Ma mere l’Oye / Moja mati gos
III. Grduha, vladarica malikov
IV. Pogovor lepotice in zveri
V. Vilinji vrt

Sebastian Fagerlund (1972-), Breathe
I. Recitacija
II. Scherzo
III. Elegija


Člani Tria Tempestoso so bili leta 2019 razglašeni za zmagovalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu. Žirija enega najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo, ki poteka vsaka tri leta (med častnimi pokrovitelji je tudi sir András Schiff), je zapisala, da »s svojim vznemirljivim nastopom združujejo glasbeno tradicijo z duhom sedanjosti in nakazujejo smer prihodnosti«. Vsi trije mladi slovenski glasbeniki se sijajno uveljavljajo tudi s samostojnimi karierami. Še posebej gre omeniti dosežek Andraža Goloba, ki je po dvoletni akademski poziciji v orkestru Dunajskih filharmonikov oktobra 2021 postal član znamenitega orkestra Berlinskih filharmonikov. Zasedbo sestavljajo mladi slovenski glasbeniki, ki so študirali na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Skupaj muzicirajo od leta 2017 pod mentorstvom mednarodno priznanega umetnika Janneja Rättyäja. Dodatno se izobražujejo pri renomiranih glasbenikih, kot so Gerald Pachinger, Julian Arp in Martin Rainer. Koncertirajo širom po Evropi, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in Češkem ter v Sloveniji. Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot tudi skrbno izbrane priredbe oziroma aranžmaje, v katerih se lahko izrazno uveljavi na trenutke skoraj orkestralen zven nevsakdanje trio zasedbe (klarinet, čelo, harmonika).

Novi solo bas klarinetist orkestra Berlinske filharmonije Andraž Golob se je začel glasbeno izobraževati na Glasbeni šoli Celje pri profesorju Juriju Hladniku, pri kateremu je pozneje tudi nadaljeval kot dijak I. Gimnazije Celje. Po uspešno opravljeni maturi je študiral na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, najprej pri prof. Bertramu Eggru in nato pri prof. Geraldu Pachingerju. Kot solist in komorni glasbenik je dobitnik več prvih nagrad (na tekmovanjih Davorina Jenka, Stevana Mokranjca, Luigija Zanuccolija, tekmovanju Val Tidone, na TEMSIG-u itn.). Redno snema za avstrijsko radiotelevizijo ORF. Kot orkestrski glasbenik si nabira izkušnje v profesionalnih in mladinskih orkestrih (omenimo Mladinski orkester Gustava Mahlerja, Nürnberške simfonike ter Graške filharmonike). Septembra 2019 je po uspešno opravljeni avdiciji zasedel mesto akademista pri Dunajskih filharmonikih. V letu 2018 se je kot solist predstavil na festivalu Mecklenburg-Vorpommern, kjer je s Severnonemško filharmonijo iz Rostocka izvedel Mozartov Koncert za klarinet in orkester. Dodatno se izobražuje pri številnih priznanih glasbenikih (Mathias Schorn, Andreas Schablas, Johann Hindler, Mate Bekavac, Kilian Herold, Harri Mäkki idr.).

Violončelist Urban Megušar se je rodil leta 1997 v Ljubljani. Pri sedmih letih je začel igrati violončelo v glasbeni šoli Škofja Loka pri prof. Špeli Kermelj. Od leta 2012 je svojo glasbeno pot nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Karmen Pečar Koritnik. Trenutno je študent violončela na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu pri prof. Julianu Arpu. Med šolanjem se je udeležil mojstrskih tečajev pri profesorjih, kot so Giovanni Gnocchi, Jan Erik-Gustaffson, Martin Ostertag in Maja Bogdanovič. Ob klasični glasbi se je posvetil tudi jazzu in improvizaciji ter se udeležil delavnic te smeri, pri ustvarjalcih, kot so Max Grosch, Christian Howes, Axel Dörner, Joelle Leandre in Dre Hočevar. V zadnjih letih se je začel ukvarjati predvsem z glasbo za gledališče in sodelovati z gledališko skupino Divadlo Continuo na Češkem.

Akordeonistka Sanja Mlinarič je začela glasbeno pot na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pri prof. Jasmini Rihtarič, nadaljevala pa jo je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu profesorja Andreja Lorberja. Leta 2017 je na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu pod mentorstvom Janneja Rättyäja kar dvakrat uspešno diplomirala, trenutno pa na tej ustanovi nadaljuje magistrski študij. Je prejemnica več prvih nagrad in zlatih plaket na mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji in Italiji. Kot solistka in članica različnih komornih zasedb redno koncertira po Sloveniji, Avstriji in Italiji. Duo Clarien, v katerem muzicira skupaj s klarinetistom Andražem Golobom, je postal absolutni zmagovalec in prejemnik prestižne nagrade za komorno glasbo Anguissola Scotti na tekmovanju Val Tidone v Italiji. Omenjeni duo s samostojnimi koncerti redno nastopa na festivalih, med drugim na festivalu Val Tidone, v koncertnem ciklu GM oder (v organizaciji Glasbene mladine Slovenije) itn. Sanja Mlinarič kot redna članica ansambla za novo glasbo, formiranega pod okriljem graške Univerze za glasbo, pogosto soustvarja krstne izvedbe sodobnih kompozicij. Dodatno se izobražuje pri umetnikih, kot so Inaki Alberdi, Vincent Lhermet, Mie Miki, Frode Haltli, Luka Juhart, Matti Rantanen idr.


V sodelovanju s KUD Rače

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio