Četrtek
27. Avgust
ob 20.30
Gornji trg - Ljubljana

VITO MAREENCE FLAMENCO DUO & ANA PANDUR

Vito Marenče, kitara
Andrej Tomazin, tolkala
Ana Pandur, ples


V duhu južnejših ritmov Andaluzije bo ob uveljavljeni flamenko plesalki Ani Pandur zaigral Vito Mareence Flamenco Duo.

Ana Pandur, avtorica, plesalka, koreografinja. Preučevanju flamenka in njegovi aplikaciji v sodobne uprizoritvene prakse se je posvetila že v okviru študija filozofije in španščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in ga je zaključila z obsežno študijo. Po zaključenem izobraževanju klasičnega baleta je med letoma 2002 in 2004 študirala flamenko ples in teorijo na akademiji Amor de Dios v Madridu pri Merche Esmeraldi in drugih velikanih žanra. Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovila PKD Flamenko, ki je osrednja organizacija za razvoj, promocijo in izobraževanje flamenka.

Kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja povezuje flamenko s sodobnimi uprizoritvenimi praksami in išče nove avtorske pristope, v katerih povezuje flamenko s sodobnim plesom, gledališčem in glasbo. Je avtorica številnih plesnih predstav, s poudarkom na  interdisciplinarnem pristopu k flamenku.

Sodeluje tako s tujimi kot s slovenskimi glasbeniki kot tudi s plesalci, koreografi, režiserji in gledališkimi hišami kot plesalka, koreografinja in performerka. Na Akademiji za ples Univeze Alma Mater Europaea predava kot nosilka predmeta Medkulturne plesne prakse.

Virtuoz kitarskih strun in skladatelj Vito Marenče je svoje glasbeno izobraževanje pričel s 7 leti starosti na področju klasične kitare. V času 10-letnega izobraževanja (klasika) pri prof. Antonu Črnuglju je sodeloval na številnih državnih mednarodnih tekmovanjih, kjer je dosegal eno od prvih treh mest. V zadnjih treh letih igranja klasične kitare je študiral tudi na srednji glasbeni šoli – oddelek za Jazz in zabavno glasbo pri prof. Alešu Strajnarju. Po končanem študiju se je vpisal na Rotterdam Conservatorium, kjer je diplomiral pri svetovnem mojstru flamenco kitare prof. Paco Pena in se udeleževal delavnic pri mojstrih kot so Juan Gomaz – Chicuelo, Miguel Angel Cortes, Paco Serrano …

Igral je na številnih mednarodnih festivalih po Evropi (North Sea Jazz, International Classical Festival Den Haag, De Doelen, Paradiso, Malkweg, Classical festival Lucena Cordoba). Sodeloval je z Angel Munoz, Nuria Manglano – La Granaina, Silvia Cabeza, Miguel Hiroshi Garcia, Jose Ligero, Juan Penas… Vito Marenče se po dveh letih bivanja v Španiji vrača s svojo glasbo in predstavlja flamenko tradicijo v moderni preobleki, njegova glasba pa je odsev večnega razvijanja na glasbenem področju. Komponist in kitarist je v svojih mednarodnih (špansko-slovenskih) zasedbah ohranil esenco flamenko glasbe, kot zaprte in obenem znotraj tradicije svobodne glasbene oblike z elementi klasične, jazz, latinsko ameriške, indijske klasične in arabske glasbe združene v flamenko plesu, vokalu in palmas (ploskanju), kot bazi tovrstne glasbe.

Multiinstrumentalist in glasbeni raziskovalec Andrej Tomazin se posebej navdušuje nad glasbo južne Amerike. Član mnogih zasedb ter redni sodelavec glasbenikov najrazličnejših zvrsti, s posebnim poudarkom na brazilski glasbi, flamenku, afroperujskih stilih in kubanskih ritmih. Zanimata ga poliritmija in vključevanje tradicionalnih ritmov v popularno glasbo. Poleg skupine Vita Marenčeja odre deli tudi z Denise Dantas, Duom Aritmija, Challetom Saletom, Nipkejem, Prismojenimi Profesorji Bluesa, zasedbo Tantadruj ter mnogimi drugimi.


Vstop prost.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 si morajo obiskovalci redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio