Četrtek
26. Avgust
ob 20.30
Stari-Gornji trg, Ljubljana

ZVEN: ČARALICE

Zvezdana Novakovič, avtorica projekta, kompozicije, vokal
Marko Črnčec, klaviature
Nino Mureškič, tolkala
spremljevalni vokali, ples in tolkala:  Petra Prosen, Maja Zagmajster, Neža Janša, Sonca Menart, Zarja Menart, Kaja Horvat, Eva Mulej, Neža Bojović
ples: Zarja Ferlinc


V manj kot stoletju je človek pripomogel k množičnemu izumrtju živih bitij in prignal Zemljo na rob ekološke katastrofe. Živimo na zemlji, a kot da je ne slišimo! Naši predniki so znali modro prisluhniti naravi in njenim ciklom, z ritualnimi pesmimi so se z njo povezali in jo častili.

V novem projektu Zvezdane Novaković »Čaralice« bodo zazvenele ritualne hvalnice naravi, starodavne magične besede in zagovori s katerimi so naši predniki zdravili različne fizične in psihične bolezni. Posebej za projekt je avtorica uglasbila čarne besede, ritualne napeve pa prelila v moderno zvočno sliko, ki je plesno in performativno prepletena z glasovi vseh nastopajočih pevk ter sintetičnimi zvoki instrumentov. Projekt »Čaralice« je poklon Pavlu Medveščku in vsem starovercem, ki so s spoštovanjem gojili našo prvo vero, vero v naravo.

Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja znotraj tradicionalne ljudske, jazzovske, klasične in elektronske glasbe ter uprizoritvenih umetnosti. Na njeno glasbeno govorico vpliva tradicija slovanskih in balkanskih držav in tehnika odprtega glasu grla, ki je mešanica njenega lastnega izražanja v kombinaciji z improvizacijo. Narodnih pesmi se je naučila pri srbski in slovenski babici, svoje znanje bolgarskega ljudskega petja pa je izpopolnjevala na magistrskem študiju v Plovdivu v Bolgariji. V iskanju resonirajočega petja odprtih glasov, se je podala na raziskovanje tudi drugih ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Sodelovala in učila se je od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belorusije, Ukrajine, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Produkt petletnega raziskovanja je projekt Slovena Voices, v katerem odzvanjajo njene nove kompozicije ljudskih pesmi.


Koncert je za obiskovalce brezplačen.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio